Siirry sisältöön

Haukkavuori

Haukkavuori on kaunis näköalapaikka ja suosittu retkeilykohde Rautjärven ja Ruokolahden rajalla. Haukkavuorella on näkyvissä Uudenkaupungin rauhan (1721) rajamerkki vuodelta 1722. Lisäksi retkeilijöille on tarjolla luontopolku sekä laavu, jonka yhteydessä nuotiomahdollisuus. Haukkavuori on näiden seutujen korkein paikka. Ympäristössä olevat järvet ja lammet ovat huomattavasti merenpinnan yläpuolella, mm. Sarajärvi 93 m ja Saarlampi 105 m. Haukkavuoren korkeus Sarajärven pinnasta lukien on 79 m. Näin ollen Haukkavuoren laki on kaiken kaikkiaan 172 metriä merenpinnan yläpuolella. Haukkavuori on suosittu retkeilykohde. Lähimaasto on hyvin retkeilyyn sopivaa ja sinne onkin vedetty patikkapolkuja retkeilijöitä varten. Haukkavuoren jylhät rinteet soveltuvat mainiosti vuoristokiipeilijöiden harjoittelupaikaksi.

Historia

Valtakunnan raja on kautta vuosisatojen kulkenut näiden seutujen halki, tiedossa olevan historian mukaan ainakin neljä kertaa. Vanhan Ruotsin ja Novgorodin ensimmäinen virallinen raja määriteltiin Pähkinäsaaressa vuonna 1323 ja sen linja noudatti kaakosta alkaen maastoa Pajarin Pitkäjärvi - Ylimmäinen - Laikkolammet - Torsansalon tienvarren rajamerkki - Pallaitniemi - Torsanvuori - Haukkavuori. Samaa linjaa ovat Rautjärven kohdalla noudattaneet myös Täyssinän (1595) ja Uudenkaupungin (1721) rauhan rajat. Torsanvuoressa ja Haukkavuoressa nähtävissä olevat vuosiluvut sekä rajan suuntaa osoittavat merkit ja valtakunnan tunnukset ovat Uudenkaupungin rauhan perua rajankäyntivuodelta 1722. 

Neljäs Rautjärven rajoista on vuonna 1940 Moskovan rauhassa vedetty raja, joka jatkosodan jälkeisessä rajankäynnissä 1944 säilyi entisellään. Haukkavuori on samalla kuntien rajapyykki, aikaisemmin kolmen (Ruokolahti, Rautjärvi, Simpele), nykyisin kahden kunnan eli Rautjärven ja Ruokolahden raja. Vuoren luoteis-pohjoisosa kuuluu Ruokolahden kuntaan, muilta osin se kuuluu Rautjärven kuntaan.