Siirry sisältöön

Yleistietoa kunnasta

Rautjärven kunta sijaitsee Suomen kaakkoiskulmalla Etelä-Karjalassa, Etelä-Suomen läänissä. Rautjärvi kuuluu Imatran seutukuntaan. Naapurikuntia ovat Parikkala ja Ruokolahti. Myös Imatran, Lappeenrannan ja Savonlinnan kaupungit ovat kaikki 80 km säteellä Rautjärveltä. Kunnallamme on myös yhteistä rajaa Venäjän kanssa yli 30 km.

Nykyinen Rautjärven kunta on perustettu vuonna 1973, jolloin Simpeleen kunta yhdistyi entiseen Rautjärven kuntaan. Simpele on nykyään Rautjärven kuntakeskus. Toinen merkittävä taajama-alue sijaitsee Rautjärven Asemanseudulla. Rautjärvellä on n. 3200 asukasta, joista yli puolet asuu Simpeleen taajamassa.

Metsä Board Simpeleen tehdas valmistaa maailmalla tunnustettuja kartonki- ja paperilaatuja. Metsäteollisuudessa Rautjärvellä onkin vankat perinteet. Tehtaan nimi on matkan varrella vaihtunut useampaan kertaan, mutta osaaminen ja palvelutuotanto on säilynyt vahvana. Metsä Board Simpele on kuntamme merkittävin työnantaja, ja metsäteollisuuden säilyminen paikkakunnalla on luonut positiivista henkeä koko kunnan kehittämiseen.

Rautjärvi tarjoaa matkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa. Kaunis luonto antaa erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja virkistäytymiseen. Hiitolanjoki vanhoine voimaloineen, maisemapolkuineen ja kalastusmahdollisuuksineen on ehdottomasti tutustumisen arvoinen retkikohde. Jylhä Haukkavuori Rautjärven ja Ruokolahden rajalla on hieno näköalapaikka ja niinikään suosittu koko perheen retkeilykohde. Haukkavuorella voi tutustua historiallisiin rajamerkkeihin, patikoida luontopolulla vaihtelevassa maastossa tai viettää kiireetöntä hetkeä nuotion äärellä. Myös vuorikiipeilijät suosivat Haukkavuoren haastavia rinteitä harjoittelupaikkanaan.

Raja-alueen historiasta kiinnostuneen kannattaa tutustua Miettilän entiseen kasarmialueeseen ja siellä olevaan Kollaa ja Simo Häyhä - museoon. Rautjärven kirkko sekä sen pihapiirissä sijaitseva Pitäjäntupa ovat myös tärkeitä nähtävyyskohteita. 

Rautjärvi tarjoaa etenkin kesäaikaan myös mielenkiintoisia tapahtumia, joista merkittävimpänä perinteikäs, vankan suosion saavuttanut Antiikki ja Keräily Kesäpäivät sekä siihen liittyvä Kesäpäivien kulttuuriviikko heinäkuussa. Rautjärvellä on joukko innostuneita ja osaavia tapahtumajärjestäjiä, joiden ansiosta kunnassa on varsin aktiivista toimintaa.
 

Rautjärvi ja Simpele ovat liikunnallisesti tunnettuja, erityisesti hiihtäjälegendansa Marja-Liisa Kirvesniemen kautta. Urheiluharrastus on edelleen voimissaan ja kunnassa on monta nuorta huipulle pyrkivää urheilijaa. Keihäänheittäjä Heidi Nokelainen on Simpeleen Urheilijoiden kasvatti. Hän voitti SM-pronssia vuonna 2016.

SiU:n kasvatti maalivahti Jesse Joronen lähti 16-vuotiaana kehittämään jalkapallotaitojaan Valioliigaseura Fulhamin akatemiaan. Hänellä oli vuodet 2009-2017 sopimus Englannin mestaruussarjassa pelaavan Fulhamin kanssa. Hän on pelannut myös lainasopimuksella Veikkausliigan FC Lahdessa ja useassa poikamaajoukkoeessa, sekä debytoinut vuonna 2013 Huuhkajissa. Joronen pelasi tanskalaisessa AC Horsensissa, josta siirtyi FC Kööpenhaminaan ja voitti Tanskan jalkapalloliigan mestaruuden 2019. Tällä hetkellä Joronen pelaa Italien serie A:ssa Venezian maalilla.

Simpeleeltä löytyy myös ampumarata. Simpeleen Hahlolla on hallussaan useita Suomen mestaruuksia. Simpeleen Hahlon Emmi Hyrkäs kuuluu Suomen Ampumaurheiluliiton maajoukkueeseen sekä Aino Nenonen nuorten maajoukkueeseen. 

Rautjärvellä pidetään nuorten liikuntamahdollisuuksia erittäin tärkeänä, ja hyväkuntoisiin liikuntapaikkoihin panostetaan. Simpeleen Urheilijoiden jalkapallojaosto toimii aktiivisesti ja vuonna 2017 kunta rakennutti Simpeleen koulun viereen tekonurmikentän. Simpelellä Tehtaan puistossa on monipuolinen frisbeegolf-rata, jossa käy harrastajia kauempaakin. Kaikenikäisille suunnattu Leakuntapuisto (liikuntapuisto) löytyy Rautjärven hyvinvointiaseman vierestä. Talviurheiluun mainiot puitteet tarjoaa (sääolosuhteiden näin salliessa) Konkalammen hiihto- ja laskettelukeskus. Simpeleellä on myös keilahalli.

Rautjärvellä on erinomainen mahdollisuus yhdistää palvelujen ja toisaalta luonnon läheisyys asumisessa. Rakentajalle on tarjolla edullisia tontteja. Rautjärvi onkin houkutellut paluumuuttajia ja myös moni täältä vapaa-ajan asunnon hankkinut on myöhemmin päättänyt muuttaa pysyvästi paikkakunnalle. Vaihtoehdon omistusasumiselle tarjoavat kunnan vuokra-asunnot, joista valtaosa on saunallisia rivitalohuoneistoja.

Rautjärvellä on myös merkittävää pienyrittäjyyttä ja kunnassa on yrittäjämyönteinen ilmapiiri. Imatran seutukunnan kuntien yrityspalveluita hoitaa Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy, johon kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä yrityksen sijoittuessa Rautjärvelle. Myös kunnanjohtaja palvelee mielellään uusia yrittäjiä / kuntalaisia.