Oppilaanohjauksen tavoitteena on tukea nuorta itsetuntemuksen parantamisessa, opiskelutaitojen kartuttamisessa ja ammatinvalinnassa. Oppilaanohjauksen tunneilla käsiteltäviä aiheita ovat opiskelutaidot ja koulunkäynti, itsetuntemus, jatko-opintomahdollisuudet, ammatit ja ammattialat sekä työelämä. Luokkamuotoisessa ohjauksessa painotetaan yhteiskoulun alkuvaiheessa koulun toimintaan perehtymistä, hyviä tapoja, toisten huomioon ottamista ja opiskelutaitoja. Opintojen loppuvaiheessa korostetaan uravalinnan suunnittelua ja jatko-opintoihin valmentautumista.
Lisäksi kukin yläkoulun oppilas käy vähintään kerran lukuvuodessa oppilaanohjaajan kanssa ohjauskeskustelussa, jossa käsitellään nuoren kannalta tärkeitä itsetuntemuksen ja ammatinvalinnan teemoja. Pienryhmäohjausta järjestetään tarpeen mukaan.
Oppilaanohjauksen tunneilla käsiteltäviä aiheita ovat opiskelutaidot ja koulunkäynti, itsetuntemus, jatko-opintomahdollisuudet, ammatit ja ammattialat sekä työelämä. Luokkamuotoisessa ohjauksessa painotetaan yhteiskoulun alkuvaiheessa koulun toimintaan perehtymistä, hyviä tapoja, toisten huomioon ottamista ja opiskelutaitoja. Opintojen loppuvaiheessa korostetaan uravalinnan suunnittelua ja jatko-opintoihin valmentautumista.
Työelämään tutustuminen
Nuoret tutustuvat kouluaikana myös työelämään. 6.luokan oppilaat toimivat harjoittelijoina Ravintola Rosmariinissa yhden päivän ajan. 7. luokan oppilaat työskentelevät yhden päivän huoltajan tai tutun työpaikalla. Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla oppilaat suorittavat viikon mittaisen työelämään tutustumis- eli TET-jakson haluamallaan työpaikalla. TET-paikan etsiminen on oppilaan omalla vastuulla, mutta oppilaanohjaaja auttaa paikan etsimisessä tarpeen mukaan.
Jatko-opintoihin tutustuminen
Jatko-opintomahdollisuuksiin tutustutaan erityisesti 9.luokan aikana oppilaanohjauksen tunneilla, vierailemalla toisen asteen oppilaitoksissa ja keskustelemalla koululle saapuvien vierailijoiden kanssa. Toteutuvista vierailuista tiedotetaan opinto-ohjauksen tunneilla ja Wilman kautta. Tutustumiskohteita voi myös itse ehdottaa oppilaanohjaajalle. Otathan yhteyttä, mkäli haluat tutustua toisella paikkakunnalla sijaitsevaan koulutukseen!
Jatko-opintoihin hakeutuminen
9.-luokkalaiset hakeutuvat toisen asteen koulutukseen keväällä toteutettavassa toisen asteen yhteishaussa. Haku toteutetaan sähköisesti Opintopolku-palvelussa opo-tuntien aikana. Opintopolusta löytyvät myös tarkemmat tiedot koulutusten sisällöistä, valintaperusteista ja haun aikatauluista. Vuoden loppupuolella aukeavassa demohaussa voi myös harjoitella hakulomakkeen täyttämistä. Lisätietoja hakemisesta saa oman koulun ja toisen asteen oppilaitosten opinto-ohjaajilta sekä Opintopolun hakuneuvonnasta, puh. 029 533 1010.
Mitä peruskoulun jälkeen?
Lukiokoulutus
Ammatillinen koulutus
Muita vaihtoehtoja
Ohjaamo Koskis.pptx