Siirry sisältöön
Ajankohtaista

Tiedote - CBC-rahoitteinen RivTimes -hanke käynnistynyt Hiitolanjoen ympärillä

Kollaasi_RivTimes.pngKuvia Hiitolanjoelta Suomesta. Kesäkuvat Sina Eurén 06/2020 ja talvikuvat Harri Anttila 02/2021.
16.2.2021 15:00

Rautjärven kunta on yhdessä Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ja neljän venäläisen kumppanin * kanssa saanut Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014-2020 -ohjelmasta rahoituksen Hiitolanjokeen ja sen ympäristöön liittyvään hankkeeseen. Hiitolanjoki – Salmon River for Locals and Travelers of All Times -hanke (RivTimes) on yksi yhdeksästä ohjelmasta rahoitetusta hankkeesta viimeisellä hakukierroksella.

RivTimes -hankkeella mahdollistetaan rajat ylittävien yhteyksien valmistelu ja alueen matkailun kehittäminen. Matkailulla on merkittävät kasvun mahdollisuudet näillä alueilla, joilla talouskehitysnäkymät ovat muutoin heikkoja. Hankkeen kohdealueilla on paljon kiinnostavaa historiaa menneiltä vuosisadoilta. Hiitolanjoki on ollut niin kalojen kuin ihmistenkin kulkureitti Laatokalta Saimaan alueelle ja takaisin. Parantamalla luontokohteiden infrastruktuuria sekä ihmisten tietoisuutta rajan molemmilla puolilla voidaan kohteiden vetovoimaa ja matkailutuotteiden kehittämistä lisätä.

Suomen puolen jo käynnistettyinä toimenpiteinä hankkeessa laaditaan koko kohdealuetta koskeva kokonaisvaltainen matkailun kehittämissuunnitelma, Masterplan, sekä poistetaan pato ja ennallistetaan jokea Kangaskosken voimalan kohdalla ja laaditaan suunnitelma vesivoimalamuseon perustamiseksi Kangaskosken voimalaan. Venäjän puolella kehitetään historiallista vesireittiä ja leiriytymisalueita KäkisalmiAsilanjoki-Kurkijoki alueella, sekä laaditaan kartta ja kohdekuvaukset matkailijoille ja matkailutoimijoille. Haukkajärven ympäristössä parannetaan luontopolkuja ja opasteita vaeltajille ja pyöräilijöille. Lisäksi on tarkoitus rakentaa keskiaikaisen mallin mukainen puuvene, jonka avulla vesireittejä mainostetaan. Toteutettavat hankkeen toimenpiteet hyödyttävät paikallisia yrittäjiä ja matkailutoimijoita sekä aluetta laajemminkin.

Ohjelmaa rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän Federaatio ja Suomen Tasavalta.

* All-Russian society for the Protection of Nature, Tourist Information center of the Republic of Karelia, Directorate of Protected Natural Areas of the Leningrad Region, State Budgetary Institution of Culture of the Leningrad Region House of Folk Art

** Parikkala on mukana rahoittamassa hanketta, vaikka ei olekaan varsinaisena hankekumppanina

YHTEYSHENKILÖ LISÄTIETOJA VARTEN

Sini Javanainen, elinvoima- ja hankekehittäjä (projektipäällikkö)

sini.javanainen@rautjarvi.fi,

+358405818040

Simpeleentie 12, 56800 SIMPELE