Siirry sisältöön
Ajankohtaista

Sinilevähavaintojen määrä kasvussa – myös joiltain yleisiltä uimarannoilta ollut tullut havaintoja

Tiiliruukin ranta.jpgTiiliruukin uimaranta
25.6.2020 14:00

Yleisien uimarantojen ylläpitäjät tarkkailevat sinilevätilannetta kunnossapitokäyntien yhteydessä. Imatran seudun ympäristötoimi seuraa tilannetta rantojen käyttäjiltä sekä rantojen ylläpitäjiltä saadun tiedon pohjalta ja tiedottaa runsaammista esiintymistä rannoilla sekä mahdollisuuksien mukaan myös verkko- ja Facebook -sivuillaan. Jos olet havainnut sinilevää yleisellä uimarannalla, niin kerrothan siitä meille!

Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti

Sinilevän määrä vaihtelee hyvin nopeasti mm. tuulen suunnasta tai sateesta johtuen. Koska rannoilla ei ole jatkuvaa valvontaa, niin jokaisen uimarin on syytä tarkastaa uimaveden laatu aina ennen uimaan menoa. Aikuisten tulee seurata missä lapset uivat ja estää lasten uiminen sinileväpitoisessa vedessä.

Sinileväkukinnan tuntomerkkejä

  • vihertävä kerrostuma veden pinnalla tai rannassa, joka muistuttaa lateksimaalia tai sakeaa hernekeittoa
  • vähäisempi esiintymä näkyy vedessä vihertävinä hiukkasina ja rannalla vihertävinä juovamaisina raitoina
  • vanhemmat esiintymät muuttuvat vihertävän harmaiksi ja joskus myös kirkkaan turkoosin siniseksi
  • maamainen, homeinen ja/tai tunkkainen haju

Sinilevien myrkyllisyys riippuu levälajista ja olosuhteista. Samassakin leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei, joten sinileväiseen veteen pitää aina suhtautua kuin se olisi myrkyllistä.

Valtakunnallisen leväseurannan tiedot löytyvät Järviwikistä

Tiedot valtakunnallisesta leväseurannasta päivittyvät kesä-syyskuussa viikoittain Järviwiki verkkopalveluun. Ko. palvelussa on Imatran seudulta mukana kolme rantaa joilta tehdään asiantuntijan toimesta viikoittaista leväseurantaa. Sivustolle voi myös jokainen itse lisätä omia sinilevähavaintoja. Palvelu toimii myös älypuhelimella – Havaintolähetti http://www.jarviwiki.fi/wiki/Havaintol%C3%A4hetti

Ohjeita sinileväesiintymän varalle: http://www.imatranseudunymparistotoimi.fi/palvelut/vedet/uimarantojen-valvonta/sinileva/

Lisätietoja ja ilmoitukset havainnoista:

yleisten uimarantojen osalta: terveysvalvonta@imatra.fi

vesistöjen osalta yleisesti: ymparistonsuojelu@imatra.fi

puh. 020 617 4323